Efterskole, friluftsliv samt rigelige andre valgfag

Fokus på naturen har der været meget af i de sidste par år, og det har givet mig en skøn tanke. Jeg har nemlig besluttet mig for at bytte mit grånende naturgasfyr ud med et biobrændselsfyr [kirkevangenergi.dk/biobraendselsfyr], der både er dugfriskt og miljørigtigt. Samtidig med en reduktion af CO2-produktionen kommer det jo i samme omgang til at betyde, at jeg reelt økonomiserer, eftersom biobrændsel koster væsentligt mindre end olie & naturgas.

Som det første har jeg undersøgt et par Windhager [kirkevangenergi.dk/biobraendselsfyr/windhager]-biobrændselsfyr, & jeg havde næsten allerede besluttet mig for et, som jeg havde tænkt mig at indhandle, da jeg fandt en side om jordvarme [kirkevangenergi.dk/varmepumper/jordvarme]. Et jordvarmeanlæg er jo også en klimarigtig varmekilde, der kan benyttes som erstatning for et biobrændselsfyr. Lige nu ved jeg slet ikke, hvad jeg vil indkøbe!

Jeg er faktisk i stand til observere fordele og ulemper ved begge dele. Eksempelvis besidder jordvarme det plus, at det er en evig kilde til energi, og at man kun opkræves for den lille smule elektricitet, som anlægget behøver for at være i stand til at jordvarmen til energi. Dog er det en smule dyrt at få anlagt, så i begyndelsen vil et Windhager biobrændselsfyr utvivlsomt være mest fordelagtigt.

Samtidig varer et anlæg til jordvarme dog i længere tid, og jeg ved, at anlægget allerede indenfor ti år tjener sig ind, hvorfor det faktisk ej er noget skidt indkøb. Jeg er således oprigtigt usikker, på trods af, at jeg stadig hælder mest til Windhager-biobrændselsfyr.

Forekommer der nogen her, der ligger inde med erfaring med de forskellige opvarmningsmetoder, og som kan forære mig et fortrinligt fingerpeg? Det vil jeg i hvert tilfælde sætte pris på…